Joulun viinit

Joulupöytä sisältää niin paljon erilaisia makuja ja vaihtelee kodeittain, ettei yhtä ja ainoaa oikeaa viinisuositusta ole olemassakaan. Perinteiset joulupöydän maut ovat myös sen verran monipuolisia, että niiden kanssa sopivat useat erityyppiset juomat. Joulupöydän viinivalinnan kanssa voi siis ottaa rennosti. Muutamalla pienellä vinkillä kuitenkin pääsee helposti lähemmäksi erinomaista makunautintoa. Mikäli mielit tarjota joulupöydässäsi valko-, rosee-, puna- tai kuohuviiniä, ohessa Viinikassin suositukset

Valkoviiniksi kannattaa valita runsaan hedelmäinen, hapokas ja mieluiten tammeton viini, joka pärjää niin sillien kuin imelien laatikkoruokienkin rinnalla. Viinikassin suositus on saksalainen Deep Roots Riesling, jonka kuiva maku on elegantin sitruksinen ja vihreän omenan vivahteinen.deep-roots-bottle-3

Roseeviiniä tulee harva harkinneeksi joulupöytään, mutta makumaailmaltaan se on lähes lyömätön valinta. Roseeviinin marjaisat vivahteet sekä raikas hapokkuus yhdistävät sekä valko- että punaviinin joulupöytään sopivat ominaisuudet. Roseeviinivalinnan kruunaat tarjoamalla kinkun tai kalkkunan kera herukkahyytelöä! Viinikassin suositus on Viini-lehden Vuoden Roseeviiniksi valitsema chileläinen Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé.

santadignarose

Mikäli mielit tarjota punaviiniä joulupöydässä, kannattaa viiniksi valita korkeintaan keskitäyteläinen, kohtuullisen hapokas ja pehmeätanniininen viini. Viinikassi suosittelee osittain kuivatuista rypäleistä valmistettua Italialaista Masi Campofiorin -punaviiniä, jonka runsaan hedelmäinen ja pyöreä maku toimii hienosti varsinkin kinkun, laatikoiden ja vaikkapa ennen jälkiruokaa tarjottavien juustojen kumppanina.
campofiorin

Kuiva ja runsaanmakuinen kuohuviini sopii hienosti nautittavaksi läpi jouluaterian. Varsinkin sillit, leikkeleet ja erilaiset kalaruoat maistuvat kuohuviinin kanssa erinomaisesti. Viinikassin suositus on useita palkintoja ja ylistäviä lehdistömainintoja saanut uusiseelantilainen Lindauer Cuvée Brut, joka on maultaan kuiva, elegantti ja runsaan hedelmäinen.lindauer-brut-700