Järjestäisitkö viininmaistajaiset?

Viinien maistelu voi vaikuttaa niin sofistikoituneelta ja tarkalta toimitukselta, ettei kuka tahansa uskalla ryhtyä siiheen touhuun. Pelko pois! Viineihin tutustuminen käy asiaan vihkiytymättömältä maallikolta ensi alkuun kotioloissa pienellä porukalla. Illanistujaiset kavereiden kesken ovat hyvä keino totutella erilaisten viinien tutkailuun. Maisteleminen ja maistissa oleminen ovat tietenkin eri asia, joten mistään pämppäämisestä ei todellakaan ole kyse, ainakaan ei olisi tarkoitus olla. Ystävien kanssa nautittujen viinien ei tarvitse olla kalleimmasta päästä. Toisinaan voi olla mukavaa vaihtelua hankkia muutama pullollinen sellaisia viinejä, joita aiemmin ei ole tullut testattua. Hyvässä seurassa viinien eroavaisuuksia ja niistä tehtyjä havaintoja sekä mieltymyksiä on hauskaa vertailla keskenään.

Oikeanlaiset viinilasit eri viineille

Ehkä haluat järjestää kotonasi viinimaistelun eli ammattitermillä pruuvin, jota tarkoitetaan myös viinitasting-sanalla. Jotta maistelu todella onnistuu, tarvitaan maistajaisiin tarkoituksenmukaisia viinilaseja. Laseja olisi hyvä varata myös riittävä määrä, jokaiselle viinille omansa. Koska viinejä verrataan toisiinsa, pruuvi keskeytyy, jos viinien välillä on poikettava tiskaamaan. Viinilasia tulisi pidellä jalasta, jolloin viini pysyy pitempään oikeanlämpöisenä. Jos maistelijat haluavat todella syventyä myös viinien ulkonäköön, kuten maistelussa niin ikään on tarkoitus tehdä, oikeaoppinen viinilasin käsitteleminen ehkäisee tehokkaasti lasin tuhraantumista. Tuhruisen lasin läpi viinin ulkonäköä on hankalampi arvioida.

Sylkeäkö vai niellä?

Vieraille kannattaa tarjota mahdollisuus käyttää sylkykuppeja, mutta halutessaan jokainen voi epämuodollisessa tilaisuudessa yhtä hyvin huljauttaa testinesteen kitusiinsa. Yksityisessä tilaisuudessa ei tarvitse pingottaa maisteluetiketin kanssa. Kaikki osallistujat saavat vapaasti päättää, sylkevätkö vai nielevätkö maistiaiset.

Viinin dekantointi ja pikkupurtava

Viinin dekantointi tarkoittaa ilmaamista. Dekantointi kannattaa varsinkin nuorten viinien kohdalla, sillä dekantoidessa viinin maku syvenee. Dekantointi tehdään kaatamalla viini pullosta toiseen tarjoiluastiaan, esimerkiksi karahviin. Tällöin sakka ja kiteytyneet hapot eli viinikivi jäävät pullon pohjalle. Viinin lisäksi tarjolla on hyvä olla vettä, vaaleaa leipää sekä mahdollisesti joitain juustoja, kenties leikkeleitä. Vinkkejä viinimaistajaisten ruokatarjoiluun saat ruokakaupan lihatiskiltä ja viiniliikkeen myyjiltä.

Viinimaistajaisissa

Seuraava askel kohti viinien syvällisempää harrastamista voisi hyvin olla viinimaistiaisiin osallistuminen. Silloin maistelutekniikan perusopeista on hyötyä. Viinien maistelu tulisi tehdä tarkoitukseen soveltuvassa paikassa. Hajusteet tai esimerkiksi ruoan tuoksu ovat onnistuneen viininmaistelun kannalta ehdottomia vihollisia.