Raikkaat ja marjaisat roseeviinit

Roséviinit ovat aivan oma ainutlaatuinen kategoriansa. Roseeviini on kauniin vaaleanpunainen, aidoista punaviinirypäleistä valmistettava viini. Roseeviini tunnetaan yleisesti myös nimellä roséviini, rosé tai rosee.

Roseeviinin ominaisuuksia ovat keveys, marjaisuus ja raikkaus. Se sopii nautittavaksi sellaisenaan tai herkullisten kasvis-, kana- ja kalaruokien kera. Roseeviini on myös erittäin suosittu ja tunnettu seurustelujuoma. Tunnetuimpia tuottajamaita Euroopassa ovat muun muassa Espanja, Ranska, Portugali ja Saksa.

Roseviinien valmistus

Roseviineillä on ainutlaatuinen valmistusmenetelmänsä, jossa rypäläiden kuoria säilytetään käymisen ajan rypälemehussa, jolloin viiniin liukenee osa rypäleiden kuorien väristä. Seuraavaksi kuoret kaadetaan kokonaan pois. Valmistuvan roseeviinin väriin voidaan tehokkaasti vaikuttaa puristusajankohtaa tarkkailemalla.

Roseviini voidaan valmistaa myös niin sanotun saignée-tekniikan avulla, jossa vaaleanpunainen mehu tullaan valuuttamaan punaviinin valmistukseen käytetyistä käymisastioista. Kyseisellä tekniikalla tuotetaan muun muassa kalifornialaiset White Zinfandel -viinit.

Raikasta roseeviiniä valmistetaan myös puna- ja valkoviinejä sekoittamalla. Kyseisellä valmistustavalla on omat kriitikkonsa, muun muassa tunnetut ranskalaiset laatuviinien tuottajat.

Raikkaiden roseeviinien suosio ja käyttö

Suomessa roseeviiniä nautitaan ympäri vuoden. Suurin osa Suomeen tuotavista roseeviineistä tuodaan Keski-Euroopasta. Roseeviini voi olla makeaa, puolimakeaa, puolikuivaa tai kuivaa. Suomessa roseeviinejä on saatavilla kuohuvina tai kuohumattomina versioina. Erityisen suosittuja valmistujais- tai puutarhajuhlaviinejä ovat rosee kuohuviinit ja samppanjat.

Suomi on pitkään ollut kärkimaiden joukossa valkoviinien kohdalla. Suomalaisten ateriakokonaisuuksien tullessa monipuolisemmiksi, myös viinien käyttö ruoan kera on lisääntynyt ja monipuolistunut. Punaviinit ovat nostaneet suosiotaan ja erityisesti 2010-luvulta tähän päivään asti, myös roseeviinien suosio on ollut selkeässä nousussa. Roseeviini ei ole pelkästään naisten ja nuorten tai keski-ikäisten viini, vaan se on suunnattu kaiken ikäisille sekä naisille että miehille. Hedelmäistä roseeviiniä nautitaan sekä pää- että jälkiruokien kera.

Roseeviinillä on aivan oma, ainutlaatuinen tuoksunsa, jossa voi aistia muun muassa mansikan, vadelman, punaherukan, tai vaikkapa ruusun tuoksua. Roseeviinin marjaisat aromit ovat tehneet siitä suositun ja trendikkään viinin, joka vahvistanee lähitulevaisuudessa paikkansa myös suomalaisten ruokapöydissä. Raikkaan happoisia Roseeviinejä valmistetaan jokaiseen makuun, Tiesitkö, että Roseeviineillä on jopa oma ainutlaatuinen, vuosittain järjestettävä PINK-festivaali kauniin Etelä-Ranskan alueella.