Täyteläiset punaviinit

Täyteläiset, sametin pehmeät punaviinit saavat arjen tuntumaan juhlalta. Aromikkaat espanjalaiset, italialaiset, chileläiset, eteläafrikkalaiset, ranskalaiset ja argentiinalaiset punaviinit loihtivat aterian ohelle herkullisen ja tasapainoisen makuelämyksen. Viinin täyteläisyys muodostuu pääosin kolmesta eri asiasta: käytettävästä rypälelajikkeesta, viinitarhan maantieteellisesta sijainnista ja viinin valmistustavasta.

Rypälelajikkeiden kirjoon kuuluvat malbec, nero d’avola ja shiraz -lajikkeet, jotka tuottavat kukin ensiluokkaisen täyteläisiä punaviinejä. Paksukuoristen herkullisten rypäleiden ansiosta viiniin saadaan runsas tanniinirakenne, joka tarjoaa viiniä nautittaessa hienon suuntuntuman.

Punaviinin valmistus

Punaviinin valmistus on tarkkaa puuhaa. Vastapuristettujen rypäleiden kuoret pidetään rypälemehussa siihen asti, että niistä on irronnut viiniin tanniineja ja punaista väriä. Kuorimassaa sekoitetaan hyvin käymisen aikana, jolloin tanniinit ja väri irtoavat nopeammin. Käymisen loppuvaiheessa punaviini valutetaan astioihin, jonka jälkeen tapahtuu tärkeä maitohappokäyminen. Maitohappokäymisessä omenahapot muutetaan pehmeän makuisiksi, eli luonnollisiksi maitohapoiksi. Punaviinin käymisaika on noin viikko ja käymisen lämpötila 26-30 astetta.

Punaviiniä nautitaan sellaisenaan tai ruoan kanssa

  • kevyt, hedelmäinen punaviini 12-14 °C
  • mausteinen punaviini 16 °C,
  • täyteläinen, tanniinipainotteinen punaviini 18 °C
  • hieno kypsynyt viini 18 °C

Tarjoilulämpötila johtuu kunkin viinin tanniinisuudesta. Marinoitu tai paistettu liha,sopivat tanniinisen punaviinin kanssa, paistettu, grillattu tai hiillostettu lohi, ankka tai kana sopivat viilennetyn, kevyehkön punaviinin kera ja metsien aarre, riista nautitaan aina täyteläisen, aromikkaan punaviinin kera..

Punaviinien kaveriksi sopivat herkulliset juustot. Täyteläisen punaviinin kaverina paras valinta on kova, pitkään kypsytetty juusto, kuten parmesan, gouda tai gruyère. Punaviini ja murea liha ovat täydellinen valinta hyvän ruoan ystävälle, jossa lihan proteiinit ja viinin tanniinit taitavasti yhdistyvät. Mikä makuelämys! Suorastaan huumaava, sillä punaviini ja liha ovat oikeastaan täydelliset vastakohdat toisilleen. Tarjoa aterialla myös herkullisia juureksia ja vihanneksia, kuten raikasta salaattia ja vaikkapa voiporkkanoita, suolakurkkuja ja puolukkahilloa, jotka sopivat maksa- ja riistaruokien kera täydellisesti. Punaviinistä loihdit maistuvan kastikkeen maukkaalle riista-tai muulle liharuoalle. Kastike on helppo tehdä ja lopputulos vie kielen mennessään.

  • Herkullinen punaviinikastike

2-3 valkosipulin kynttä

1 punasipuli

1 keltasipuli

2-3 ruokalusikallista oliiviöljyä

3 ruokalusikallista balsamiviinietikkaa ja

1 oksa tuoretta rosmariinia

3 ruokalusikallista voita

4 desilitraa täyteläistä punaviiniä

4 desilitraa lihalientä

Kastike ei milloinkaan voisi olla parempaa, joten ei muuta kuin kokeilemaan ja nauttimaan.