Viinimatkailun salainen helmi – Mileștii Mici

Hyvä viini painaa yhä useamman matkailijan vaakakupissa, kun suunnitellaan unelmien matkaa. Viini on useille osa matkan viehätystä ja joillekin jopa juuri se tärkein elämys, jota reissusta lähdetään hakemaan. Viinimatkailussa kohteen valintaan vaikuttavat usein paikalliset viinit. Viinimatka suuntaakin usein joko Espanjaan, Ranskaan tai Italiaan, jossa erilaisia viinejä on tarjolla runsaasti ja Suomeen verrattuna edullisempaan hintaan. Viinimaissa siihen myös suhtaudutaan vakavammin kuin Suomessa. Etelä-Euroopassa viini ei ole vain hienostelijoiden juoma, vaan aivan kaikki osaavat arvioida viinejä ja etsiä niistä juuri sellaisia elementtejä, joista itse pitävät.

Itä-Eurooppa ei sen sijaan välttämättä tule ensimmäisenä mieleen viinimatkaa suunnitellessa. Monille jopa jo hieman harjaantuneillekin viiniharrastajille tulee yllätyksenä, että viinimatkailun salattu helmi sijaitsee juuri tällä seudulla. Tässä artikkelissa kerrommekin sinulle lisää tästä Moldovan viinikohteesta.

Mileștii Mici – maailman suurin viinikellari

Moldova on kooltaan noin kymmenesosan Suomen pinta-alasta ja väkilukukin on vain hieman yli neljä miljoonaa. Se on kuitenkin yksi maailman suurimmista viinintuottajista ja esimerkiksi Kreikka, Itävalta, Uusi-Seelanti ja Unkari jäävät sen taakse. Viini on keskeisessä osassa hyvää ateriaa moldovalaisessa kulttuurissa ja viini onkin monelle harrastus, joka otetaan tosissaan.

Mileștii Mici on moldovalainen viinitalo, joka sijaitsee samannimisessä kylässä vain 18 kilometrin päässä pääkaupunki Chișinăusta. Kylässä asuu vain noin 4500 ihmistä, mutta siellä sijaitsee maailman suurin viinikellari. Guinnessin ennätystenkirjan mukaan vuonna 2005 kellarissa oli varastoituna yli kaksi miljoonaa pulloa viiniä. Tästä lähtien Mileștii Mici onkin pitänyt hallussaan maailman suurimman viinikellarin titteliä. Niin ikään moldovalainen Cricova on myös tunnettu viinikellaristaan, mutta toistaiseksi ennätys on pysynyt ennallaan.

Viinikellari sai alkunsa vuonna 1969 korkealaatuisten viinien säilytys- ja kypsytyspaikkana. Paikalliset kalkkikiviluolat ylläpitävät luonnostaan täydellisiä olosuhteita viinien säilyttämiseen. Kokoelmaan kuuluu niin arkisia pöytäviinejä kuin arvokkaita vuosikertaviinejäkin. Lisäksi lähistöllä on viiniä suihkuttava suihkulähde.

Paikan päälle on verrattain helppo matkustaa heti Chișinăuhun laskeuduttuaan. Mukaan kannattaa pakata hyvät patikointikengät, sillä viinikellarissa on käveltävää jopa 55 kilometrin verran. Viininmaistajaisiin pääsee mukaan edullisesti, jopa parilla kympillä. Erityisesti punaviinien ystävän kannattaa käydä Milestii Micissä, sillä 70 prosenttia kokoelman viineistä on punaviinejä.